"Mindenki azt hiszi, hogy a földi élet célja az, hogy teljesítsünk valami tervet. Senki sem kérdezi, hogy ez a terv az övé-e, vagy valaki más alkotta. Gyűjtik a tapasztalatokat, az emlékeket, a dolgokat, mások ötleteit, és többet gyűjtenek, mint amennyit elbírnak. És közben megfeledkeznek az álmukról."
/Paulo Coelho/

2014. május 31., szombat

A tojás-sztori

A tojás ügylet valahogy úgy kezdődött, hogy egy nap megjelent az a bizonyos villanykörte képzeletben a fejem felett. Csak hogy ez a villanykörte nem a szokványos sárga fényével mutatta a józan ötletet, hanem inkább mindenféle szivárvány színekben tündökölt inkább. Ez azt mutatta hogy az ötlet bizony eléggé örült és eszement ahhoz, hogy tökéletesen passzoljon az egyéniségemhez :D Szóval így jött a semmiből az az ötlet, hogy akkor én most innentől kezdve tenyésztojást kérek hűtőmágnes helyett szuvenírként. Ez azért jó, mert izgi: kikel vajon? Nem kel ki? Milyen fajta lesz majd? ( jó anyunál előre lebeszéltem az egészet) de mondjuk egy török háztáji paraszt csirke már keményen meglepi lehet :)) Aztán ugye ott van még az az izgalom, hogy nem -e esik baja az utazás közben? Szóval ez az új hobbi tele van izgalommal ,talánnyal és bizony kockázattal is, de talán épp emiatt olyan jó és különleges számomra az egész.


Az első ilyen próbálkozás már össze is jött. Anyukám nemrég jött haza Írországból és hozott nekem 24 darab csodálatos tojást :) A tojásokat már előre elintéztem, kerestem egy tenyésztőt Letterkennyben, ott ahol anyukám lakik és lebeszéltem vele mindent. Sikeresen át is vette anyu a tojásokat, majd némi tárolás után megindult velük a reptérre is. Oké, volt némi utaztatás is, hiszen eleve 4 óra volt a reptér aztán még négy óra a repülőút. De mellettünk legyen szólva azon kívül, hogy kicsit néha többet forogtak a kelleténél odafigyeltünk a hőfokra , hiszen 10-15 fok között kell őket tárolni keltetésig és FONTOS, hogy azért 8 napon belül már keltetőbe kerüljenek. Nos ez a lépés némi kutatásba került, hiszen az ismerősömmel lebeszélt keltetést sajnos le kellett fújni, így helyben kerestünk keltetőt, ott ahová érkeztünk, vagyis mamáméknál. Belekerült némi utánajárásba, de hál Istennek Tard egy olyan falu, ahol mindenki tud mindent mindenkiről, még azt is, hogy ki hanyadik házban lakik :D És az én nagyszüleimet is mindenki ismeri és szereti, ezért különösen segítőkész volt mindenki ebben az ügyben :) ( Utólag is még egyszer nagyon köszönöm mindenkinek)  Durván fél napi utánajárás után találtunk a faluban egy embert, aki bevállalta a keltetést, persze 4 kikelt kacsa jár neki ezért, hiszen ez volt a megbeszélt mindenhol. A tojások tehát a mai nappal már keltetőben vannak és durván 30 nap múlva ki is derül, hogy mit hoztunk el.


Cayuga kacsa



A tojások egyébként Cayuga kacsa tojásai, gyönyörű szép halvány zöldben tündökölnek, egy tucat Cayuga egy tucat pedig Cayuga és angol házikacsa keveréke. ( Arról nem tudok sokat de utánajárok)


Egy csodaszép Cayuga fotó :) 

Ilyen szép halvány zöld tojások találhatóak Cayugáék alatt 


No, de mi tudunk a Cayuga kacsáról?

A Cayuga kacsát az 1800-as évek derekán tenyésztették ki Amerikában ahol az ottani Cayuga- tóról kapta nevét is. Most a történetével nem untatnék senkit, csak a lényeggel: Ez egy kifejezetten háztáji nevelésre tenyésztett fajta, melynek felmenői között volt tőkés réce is. A tojás hozama egy háztáji gazdaságban tökéletes, a húsa pedig a leírások szerint ínycsiklandó. Egy tojó simán hozza a 3 kilós súlyt, míg a gácsér 4 kilóra is felhízik. Épp ezért termetileg a közepes osztályba sorolható. Nem egy kényes fajta, és bár csodaszép a tollazata, nem csak emiatt ajánlatos tartani. Bevallom szeretnék létrehozni egy komolyabb tenyészetet belőle, HA kikelnek :)

Update: amit még megtudtam ( mert magyar leírás nem igen van róla) - Az első pár db vadon alakult ki, melyeket megfogtak és úgy tenyésztették őket tovább. Hamar szelídülnek, és az egyik leszívósabb kacsa fajtaként vannak nyilvántartva. Én szerintem ez már elég érv amellett, hogy nagy tételben tartsuk :)



6 megjegyzés:

  1. Az ötletből lett valami ? :-)

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Az ötletből lett valami ? :-)

    VálaszTörlés
  4. Az ötletből lett valami ? :-)

    VálaszTörlés
  5. Az ötletből lett valami ? :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos elvitte a róka a cayuga tojónkat, ezért fogunk majd vásárolni pár darabot, találtunk hazai tenyésztőket, de nincs kizárva hogy még majd jön tojás viszont akkor már saját keltetőgéppel fognak kelni valamikor a nyár közepétől várhatóan :)

      Törlés