"Mindenki azt hiszi, hogy a földi élet célja az, hogy teljesítsünk valami tervet. Senki sem kérdezi, hogy ez a terv az övé-e, vagy valaki más alkotta. Gyűjtik a tapasztalatokat, az emlékeket, a dolgokat, mások ötleteit, és többet gyűjtenek, mint amennyit elbírnak. És közben megfeledkeznek az álmukról."
/Paulo Coelho/

2014. május 9., péntek

Tanya fitness, első lépés: Végy legalább két malacot.

Ma megérkeztek a már régen kinézett malacok. Két választási csüngőhasú kocát hoztunk Csömörről, kiknek apukája egy nagyon jóvágású félig csüngő félig vaddisznó.


Ez a disznólkodás valahol ott kezdődött, hogy vagy egy-két hete Zsuzsáék közölték, kinéztek maguknak két malacot, de Csömörön van. Mi meg ugye lazán közöltük, hogy óóó igen elhozzuk, úgy is jönnénk le, Pesten vagyunk simán "ledobjuk". Ezzel eddig nem is volt probléma, sőt a lehozatal is békésen zajlott. Elindultunk Csömörre, találkoztunk a gazdákkal - akik egyébként nagyon szimpi tanyatulajdonosok- nagyon sok jófej állattal. Simogattunk Jersey tehenet is :) Néztünk messziről kameruni bárányokat, kaptunk pár jó tanácsot és befogták nekünk a két malackát is. Ekkor még nem számítottunk arra, hogy ma futni fogunk....méghozzá nem is keveset és nem is egyszer....na de erről alább.

Jersey tehén simi :) 
Útközben a két malacka a zöldségesládát tökéletesen belakta. Ám a súlyuk is megvolt bőven. Párom karja bánta, én csak asszisztáltam a dologhoz :P Azt mondta úgy is erősödnie kell.... mindenesetre azért Csömörről Csörögre HÉV-el és busszal nem semmi küldetés malacot szállítani. Először is meg kell küzdeni az érdeklődőkkel: nem egy megállónál körülálltak minket és gyermeki csodálattal bámulták a csendesen alvó malackákat ( Hál istennek végigaludták az utat). A drágám ezt kihasználva készségesen kiselőadást tartott mindenkinek a csüngőhasú előnyeiről, és ahogy ő szokta mondani "így kell ki....szni az állammal", na persze ezt csak poénból teszi mindig hozzá, bár van benne igazság, hiszen ha mindenki tartana otthon állatot nem kéne annyit kajára költeni. De ez most más téma.

Összességében békésen utaztunk, de azért megtanultunk közben is és utána is pár dolgot. Például azt, hogy a malac az ugat is. Egyszer véletlenül felébredtek, és ennek nagyon nem örültek. Az egyik vadul nekiugrott a kiszökésüket gátló műanyag hálónak és közben ugatott...... UGATOTT. De nem csak ugatnak, hanem kattognak és röfögés helyett böfögéshez hasonló hangot adnak ki. Tehát a malac tulajdonképpen tényleg olyan, mint egy kutya....mondjuk egy merevlemez hibás kutya ( Attila szerint).

Út közben..

Aztán megtanultuk azt is, hogy muszáj lesz kocsit szerezni előbb-utóbb, mert állatot szállítani buszon és vonaton nem egy leányálom :) Eddig bevallom sosem hiányzott az autó, egyetemistaként tök jól elvoltam a vonattal , Metróval meg a többivel én is, meg párom is. Most viszont egyre inkább érzem a hiányát, tehát kocsi mindenképp kell majd idővel.

A malac az egy egészséges állat....

Mikor megérkeztünk módunkban állt megtanulni azt is, hogy mennyire édesen alszanak összeborulva a karámban, ahonnan Rozit kiköltöztettük, ő kapott egy sokkal tágasabb ólat ( egy sosem használt budiból). Malacék pedig megkapták Rozi helyét és karámját. Örömmel konstatáltuk az első órában, hogy nem fognak kiszökni, tele vannak minden földi jóval, van széna, friss zöld, minden. Gyönyörűen ágyazott óllal, teljesen jól meglesznek. Igen ám, csak nem számoltunk azzal, hogy ők még ugye nem éppen szelídek. Elég volt egy erősebb mozdulat és hopp..már rohantak is ki a karámból, azonnal megtalálták a karám egyetlen gyenge pontját, amit nem győztünk már javítani, az a pont pedig a karám sarka. Tudni kell ugyanis azt, hogy a vesszőkerítést nem véletlenül készítették őseink kör alakúra. Ez nagyon fontos tudnivaló, ha valaki ilyet szeretne, mindenképp sarkatlannak kell lennie. Mi is keményen megtanultuk a leckét, továbbá azt is, hogy kecskének csak másfél méternél magasabb szövés ajánlott, simán kiugrik az alacsonyabb felett. Malacnak pedig nem ajánlott ily módon a sarok.

Az a két kis izé a malac a sarokban, akkorák mint két nagyobb macska. Ekkor még békésen pihentek, szinte hallom ahogy megbeszélték a dolgot "-te figyelj, rápihenünk, aztán este elhúzzuk a csíkot ezektől az eszementektől"


A fentiek örömére tapasztaltuk meg azt, hogy az ezer négyzetméteres kertben hogy rohan röfögve a jövőnk, jobbra az egyik, balra a másik. Több mint fél órán keresztül loholtunk utánuk, míg ők nyílsebesen vágtáztak a legprofibb taktikai irányváltoztatásokkal, keresztül és kasul a kertben. Én a kapunál álltam végül, egy nagy fehér zászlóval, hogy elijesszem őket a kert egyetlen szökésre alkalmas pontjától, ami a kutyák által kiásott alja és enyhén ferde oldala ( holnap helyre hozzunk azt hiszem). Ha kijutnak az útra akkor annyi..sosem fogjuk meg őket...borzasztóan aggódtunk emiatt. Zsuzsa a karámnál állt lesben, a fiúk pedig őrült sprintben vágtáztak a szélsebesen süvítő malacok után. Remélem ezt a képet mindenki el tudja képzelni maga előtt, egy olyan laza este 8 felé eső időpontban :D Aki láthatott minket kívülről, biztosan nagyon furán nézhetett ránk, ahogy én állok egy zászlóval, két ember meg kerget egy valamit, ami nem látszik ki a fűből, és közben megy az ordítozás "hol van?? Láttátok?! Ott van előtted!! Fogd meg!" Persze, hogy ne legyen egyszerű ez az egész, mikor nagy nehezen megfogták őket a fiúk, a malacok szélsebesen megszabadultak újból tőlünk, így tehát ismételten kezdődött elölről a vadászat, csak hogy biztosan ne legyen gond az éjszakai alvással:)

Versenymalac? Fiatalon garantáltan!

Azért hál Istennek még a teljes sötét éjszaka beállta előtt meglettek, mindketten élvezik most a bezárt ól kényelmét, holnap áttervezzük és erősen átgondoljuk azt a karámot, úgy tűnik csirkehálóval lesz kiegészítve, a legközelebbi vesszőkerítést pedig extra sűrűre készítjük és biztos, hogy kerekre.

Tehát a mai nap legnagyobb tapasztalata az hogy: 

- a malac egy nagyon egészséges állat, hiszen kifejezetten fogyaszt: aki meg szeretne szabadulni pár felesleges kilótól, annak ajánlok minimum kettőt a kertbe, napi egy kiengedésük és "begyűjtésük" hihetetlen csodákra képes! A malac tehát karbantart, javítja az állóképességet, tökéletesíti a reflexet, focistáknak gyakorlásra pedig erősen ajánlott. 


Holnap jön a lógófülű kecskeleányzó. Korán kelés lesz, aztán baromfiudvar készítés, ahol a malacok és a tyúkok egy teret fognak kapni ( ez lesz még egy külön történet szerintem :D) Folytatódik a veteményes ásás, ugyanis már kis regényt lehetne írni a kiültetésre váró palánták fajta és mennyiség listájából ráadásul a még 5 fajta paradicsom mellé én is hoztam vagy 5 öt (lesz ígérem paradicsom teszt is ) ,és azt hiszem valami 30-40 fajta zöldség fog idén teremni, ha minden jól sül el és Rozi nem dézsmálja meg őket, mint ahogy néhány napja.



1 megjegyzés: