"Mindenki azt hiszi, hogy a földi élet célja az, hogy teljesítsünk valami tervet. Senki sem kérdezi, hogy ez a terv az övé-e, vagy valaki más alkotta. Gyűjtik a tapasztalatokat, az emlékeket, a dolgokat, mások ötleteit, és többet gyűjtenek, mint amennyit elbírnak. És közben megfeledkeznek az álmukról."
/Paulo Coelho/

2014. április 30., szerda

Szemétdomb: A gazdálkodó ingyenes bevásárlóközpontja

Néha azért ki kell térni itt más témákra is, hiszen elég sokrétű egy leendő tanya, vagy gazdaság felépülése. A háztáji élet a sok munka mellett sok eszközzel is jár....és ezt bizony mi sem tudjuk kikerülni, hogy ne szerezzük be őket:

Mielőtt a géphez nyúltunk volna és lázasan nekiállunk keresni az eladó hirdetéseket, tettünk pár kört a szemétdombra, hátha akad olyan, ami csak az ilyen fura népeknek hasznos, mint mi. Akadt.

Nincs konkurencia: Egy gazdának pontosan az kell a szemétdombról, ami mondjuk már egy bidámnak másik embernek nem fog soha kelleni. Amíg a metálosokat többi embert kizárólag csak a hűtő fémalkatrésze, a kábel leégetése és a szemétlerakat fém részletei érdeklik, addig minket minden más. Azért nem árt óvatosnak lenni, nem is ajánlatos egyedül nekiindulni egy ilyen túrának.

A szemétdomb nem szép, és nagyon irritáló hangulatú. Sajnos minden alkalommal egekig repül a vérnyomásom, mert nem bírom elviselni a látványt, hogyan tudják az emberek ennyire mocskos és nem törődöm módon lerakni a szemetüket? Azonban be kell vallani ez a falu mellett található szemétlerakó jó pár ezer forintot megspórolt már nekünk, nem kell félreérteni nem túrni járunk oda, hiszen csak azt visszük el, ami elég tiszta és  jó állapotú. És na...izgalmas is, hiszen nem tudhatod mi kerül a szemed elé, lehet szakmai ártalom, de én mindig is imádtam az olyat, ahol magadnak ásod ki a már másnak nem kellő tárgyakat és előtted derül ki hogy mekkora nagy kincs is valójában.

Na de mit találhatunk egy szemétdombon, gazdálkodó fejjel? 


- először is onnan származik az idei palántázó cserepek 90% a. Zsuzsáék és én is idén rekord mennyiségű palántát nevelünk, ehhez nem volt elég az a cserép mennyiség, ami már egyébként is volt, de a szemétdomb megmentette a helyzetüket, hiszen sikerült találni vagy 40-50 darab kiváló állapotú ültetőedényt is. 

- zsákok, a zsák mindig kell, az erős szövött zsák még inkább. Furcsa de az emberek valamiért ezt imádják kidobálni, ugyanez a helyzet a takarásra kiváló fóliákkal, autó szőnyegekkel. Ha gyomtalanítani kell egy területet, vagy vízhatlanná tenni egy ólat, takarni a szénát még véletlenül se gondolkodjunk először abba, hogy vásároljunk,csak sétáljunk egyet a szemétdombon. :)

- trágya. A mai világ lakosainak jó része sajnos nem igazán van tisztában a komposztálás művészetével. RENGETEG zöld hulladékot dobnak ki, zsákokba összeszedve, ha a faluban melyben élünk lóval rendelkező nem komposztáló emberek is laknak, még jobban örülhetünk, hiszen a lótrágya is a szeméttelepre kerül. Zsuzsáéknál is így van ez, halmokba állnak a különféle érlelésű trágyadombok, mellette a szalma, fűnyesedék, félig komposztálódott levélhegyek várnak MINKET, hogy szépen elszállítsunk és a magunkévá tegyük növényeink nagy örömére.

- pakoló ládák, rekeszek. Igen, a ládákat melyeket több száz forintos darabáron vásárolhatunk meg itt ingyen hozzájuthatunk. A mi legutóbbi zsákmányaink ezek a kiváló minőségű ládák és állatszállító kosarak voltak:

Állat szállító. Jövőhéten ebbe érkeznek a csibék :) 



Rekesz, kiváló palántatárolásra, ültetésre, teának való növény szárításra és még nagyon sok mindenre. Vagy 4-5 darabot találtunk


Találtunk még másféle rekeszt is (ezt a tipikus almaszedő nagy műanyagot) Illetve nagyon jó fóliát, zsákokat is, de ezekről bevallom nem tudom hova kevertem a képet -.-


- Tányérok, poharak, tálak, háztartási eszközök. Ehhez nincs mit hozzászólni, több poharat, és akár növény alátétnek is használható porcelán és üveg tányérokat találtunk már.


- gumiabroncs ( növény ültetésre, ideiglenes palántanevelőnek, szegélynek , dísznek, kecskejátéknak, akárminek)

- téglák. Bizony sok sok bontott tégla is található egy szemétdombon, aminek felhasználási lehetőségeit nem kell ecsetelni :)

- ...még lehetne sorolni...



...így tehát, mielőtt a pénztárcánkhoz nyúlnánk, ajánlom tegyünk egy kört a helyi szemétdombon. Nem csak a környezetnek, hanem magunknak is jót teszünk vele :)




-Enech-





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése