"Mindenki azt hiszi, hogy a földi élet célja az, hogy teljesítsünk valami tervet. Senki sem kérdezi, hogy ez a terv az övé-e, vagy valaki más alkotta. Gyűjtik a tapasztalatokat, az emlékeket, a dolgokat, mások ötleteit, és többet gyűjtenek, mint amennyit elbírnak. És közben megfeledkeznek az álmukról."
/Paulo Coelho/

2015. április 22., szerda

Te szeretsz Nödikezni?

Idén kissé el vagyunk maradva a veteményes kérdéssel. Nem is nagyon írtunk arról, hogy milyen terveink vannak ilyen irányban.

Ennek egyik oka volt az, hogy a malacok sajnos teljesen tropára tették a kertet, na meg még tavaly az elején amikor annyiféle zöldség volt elvetve - hiába az elkerítés, azt a kecskék és egyéb újonnan beszerzett állatfajtáink pillanatok alatt hatástalanították és megtámadták a veteményest. De hát valamit valamiért, kecske és malac előtt pedig tudvalévő, hogy nincs akadály.

Én Borsod megyében szintén megjártam a csiga és a fitoftóra invázióval, így most nálunk talajfertőtlenítés és részleges csere vált szükségessé ( na nem csak emiatt) - ezért egyelőre majd ezek lezajlása után lehet valamit vetni, Turulvölgyében meg csakis malactalanítás után lesz lehetőség a veteményezésre. Nem könnyű ám sok állatot és a veteményest is megtartani - ez egy olyan dolog, hogy a kecske is maradjon meg, na meg a káposzta is szó szerint :D



Te jó ég. Mióta szeretnénk egyszer mi is ilyen képet lőni a saját terméseinkről :D


Mindenesetre itt nálam és ott Turulvölgyében is nagy hangsúlyt fektetünk/ fektetnéééééénk a régi ősi magyar nemesítésű zöldségek vetésére és termesztésére, ezért aktívan együttműködünk a Nödikkel, vagyis a Növényi Diverzitás Központtal, akik évek óta azon fáradoznak, hogy visszahozzák ezeket az elfeledett régi magyar fajtákat. Mi pedig örömmel veszünk részt abban, hogy magmintákat rendelve tőlük felszaporítsuk és továbbadjuk azokat. Csak bátorítani tudok mindenkit, hogy próbálja ki a Nődik által kiküldött magokat, egyrészt, mert ezáltal újra visszakerülnek a körforgásba és megismerik újra az emberek, segítik a feltámadásukat, másrészt, mert azért tavaly 3-4 fajta paradicsomot csak sikerült tőlük megkóstolni és valami isteni volt. Lehet már csak ősszel lehet tőlük rendelni, szóval az ajánlással kicsit megcsúsztam.


Viszont aki szeretne többet tudni, az megtalál minden infót ITT. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése