"Mindenki azt hiszi, hogy a földi élet célja az, hogy teljesítsünk valami tervet. Senki sem kérdezi, hogy ez a terv az övé-e, vagy valaki más alkotta. Gyűjtik a tapasztalatokat, az emlékeket, a dolgokat, mások ötleteit, és többet gyűjtenek, mint amennyit elbírnak. És közben megfeledkeznek az álmukról."
/Paulo Coelho/

2014. július 21., hétfő

Szak - értelem.

Mondjuk mindig, hogy a régi öregek bizony mennyi mindent tudtak az állattartásról, meg hogy nagynéni és nagybácsi, nagyszülők bizony sok sok tapasztalatot át tudnának adni.


Forrás: Nimrod-mohacs.hu

A dolog azonban ennél sokkal árnyaltabb, legalább is amit mi itt Turulvölgyében észrevettünk. Történt ugyanis hogy meglátogattuk nagybátyámékat, akik talán már évtizedek óta némakacsát nevelnek és mindenféle más állat is megfordult már ott. Mesélte hogy vagy 6 kiskacskát vágott földhöz, mert szét volt csúszva a lábuk, én kérdeztem, hogy miért nem gumizta össze? Ő pedig csodálkozva nézett, hiszen nem tudta, hogy a szétcsúszott lábat össze kell kicsit kötni, és akkor helyrejön idővel. Én is meglepődtem a dolgon, hiszen az agrármérnök nagybátyámat úgy ismertem, mint teljesen szakavatott embert a témában. A Cayuga kelésnél is a nem messzel lakó libás néni sem igazán gyakorolta a tojás lámpázás, vagy épp a befulladt tojások feltörését, vizsgálat céljából. De miért is történt ez így?

Szerintem a ma fiatal gazdálkodói többet tudnak olvasni az internetnek köszönhetően, és talán valahogy jobban is féljük első szem keléseinket, állatainkat, mint a régiek, akik ebbe nőttek bele és pár kiskacsa, vagy csibe elvesztése nem okozott számukra akkor álmatlan éjszakát mint nálunk. Talán ez történt, vagy épp az, hogy szintén az internet miatt gyorsabb a közvetlen kommunikáció. Nálunk ha felmerül egy probléma, amire nem tudjuk az okát, szinte azonnal találunk valakit, aki ért hozzá, vagy tapasztalt már ilyesmit és mondhatni azonnali segítséget is kapunk. Régen ez nem volt meg, persze az is lehet hogy épp a mi generációnk ( úgy értem most, hogy az újra állattartók generációja, akik sokféle korosztályt tesznek ki ) -- szükségszerűen lett ilyen, hiszen mi mindent elfelejtettünk gyakorlatilag, ezért újra kellett olvasni, tanulni mindent. Pont emiatt van talán az, hogy több információt találunk és jegyzünk meg mint a régiek, akik elfogadták elődeik tapasztalatát. Akárhogy is volt, az hogy csak a régiektől lehet mindent megtanulni nem feltétlen igaz. Inkább azt mondanám, hogy tökéletesen kiegészítjük egymás tudását és meglátásait, hiszen ugyanúgy szükség van egy régi tapasztalatra, mint egy mai modern meglátásra. Így kerek az egész, ha nem csak visszatérünk a gyökerekhez, de tovább is éltetjük, növesztjük azt a gyökeret.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése