"Mindenki azt hiszi, hogy a földi élet célja az, hogy teljesítsünk valami tervet. Senki sem kérdezi, hogy ez a terv az övé-e, vagy valaki más alkotta. Gyűjtik a tapasztalatokat, az emlékeket, a dolgokat, mások ötleteit, és többet gyűjtenek, mint amennyit elbírnak. És közben megfeledkeznek az álmukról."
/Paulo Coelho/

2014. május 31., szombat

A tojás-sztori

A tojás ügylet valahogy úgy kezdődött, hogy egy nap megjelent az a bizonyos villanykörte képzeletben a fejem felett. Csak hogy ez a villanykörte nem a szokványos sárga fényével mutatta a józan ötletet, hanem inkább mindenféle szivárvány színekben tündökölt inkább. Ez azt mutatta hogy az ötlet bizony eléggé örült és eszement ahhoz, hogy tökéletesen passzoljon az egyéniségemhez :D Szóval így jött a semmiből az az ötlet, hogy akkor én most innentől kezdve tenyésztojást kérek hűtőmágnes helyett szuvenírként. Ez azért jó, mert izgi: kikel vajon? Nem kel ki? Milyen fajta lesz majd? ( jó anyunál előre lebeszéltem az egészet) de mondjuk egy török háztáji paraszt csirke már keményen meglepi lehet :)) Aztán ugye ott van még az az izgalom, hogy nem -e esik baja az utazás közben? Szóval ez az új hobbi tele van izgalommal ,talánnyal és bizony kockázattal is, de talán épp emiatt olyan jó és különleges számomra az egész.


Az első ilyen próbálkozás már össze is jött. Anyukám nemrég jött haza Írországból és hozott nekem 24 darab csodálatos tojást :) A tojásokat már előre elintéztem, kerestem egy tenyésztőt Letterkennyben, ott ahol anyukám lakik és lebeszéltem vele mindent. Sikeresen át is vette anyu a tojásokat, majd némi tárolás után megindult velük a reptérre is. Oké, volt némi utaztatás is, hiszen eleve 4 óra volt a reptér aztán még négy óra a repülőút. De mellettünk legyen szólva azon kívül, hogy kicsit néha többet forogtak a kelleténél odafigyeltünk a hőfokra , hiszen 10-15 fok között kell őket tárolni keltetésig és FONTOS, hogy azért 8 napon belül már keltetőbe kerüljenek. Nos ez a lépés némi kutatásba került, hiszen az ismerősömmel lebeszélt keltetést sajnos le kellett fújni, így helyben kerestünk keltetőt, ott ahová érkeztünk, vagyis mamáméknál. Belekerült némi utánajárásba, de hál Istennek Tard egy olyan falu, ahol mindenki tud mindent mindenkiről, még azt is, hogy ki hanyadik házban lakik :D És az én nagyszüleimet is mindenki ismeri és szereti, ezért különösen segítőkész volt mindenki ebben az ügyben :) ( Utólag is még egyszer nagyon köszönöm mindenkinek)  Durván fél napi utánajárás után találtunk a faluban egy embert, aki bevállalta a keltetést, persze 4 kikelt kacsa jár neki ezért, hiszen ez volt a megbeszélt mindenhol. A tojások tehát a mai nappal már keltetőben vannak és durván 30 nap múlva ki is derül, hogy mit hoztunk el.


Cayuga kacsa



A tojások egyébként Cayuga kacsa tojásai, gyönyörű szép halvány zöldben tündökölnek, egy tucat Cayuga egy tucat pedig Cayuga és angol házikacsa keveréke. ( Arról nem tudok sokat de utánajárok)


Egy csodaszép Cayuga fotó :) 

Ilyen szép halvány zöld tojások találhatóak Cayugáék alatt 


No, de mi tudunk a Cayuga kacsáról?

A Cayuga kacsát az 1800-as évek derekán tenyésztették ki Amerikában ahol az ottani Cayuga- tóról kapta nevét is. Most a történetével nem untatnék senkit, csak a lényeggel: Ez egy kifejezetten háztáji nevelésre tenyésztett fajta, melynek felmenői között volt tőkés réce is. A tojás hozama egy háztáji gazdaságban tökéletes, a húsa pedig a leírások szerint ínycsiklandó. Egy tojó simán hozza a 3 kilós súlyt, míg a gácsér 4 kilóra is felhízik. Épp ezért termetileg a közepes osztályba sorolható. Nem egy kényes fajta, és bár csodaszép a tollazata, nem csak emiatt ajánlatos tartani. Bevallom szeretnék létrehozni egy komolyabb tenyészetet belőle, HA kikelnek :)

Update: amit még megtudtam ( mert magyar leírás nem igen van róla) - Az első pár db vadon alakult ki, melyeket megfogtak és úgy tenyésztették őket tovább. Hamar szelídülnek, és az egyik leszívósabb kacsa fajtaként vannak nyilvántartva. Én szerintem ez már elég érv amellett, hogy nagy tételben tartsuk :)



2014. május 30., péntek

Hurrá van kezem.

UPDATE: a képeket utólag tettem fel :)


Épp a vonaton ülök és utazok Zsuzsáék felé, a csuklóm helyrejött, bár hozzáteszem hulla fáradt vagyok és előre is bocs a félregépelésért. Azért írok most, mert most rengeteg bejegyzéssel elcsúsztam. Borzasztó sok minden történt megint, rengeteg új célkitűzés alakul és hát igen, ismét csak gazdagodtunk pár állattal.

Megérkezett Zsuzsáékhoz a baksi , ma fogom látni először, állítólag egy igazi dömper és gyönyörű. Attila belezúgott, szerinte idézem "a miénk a legszebb bak". Teljes neve még egyenlőre nincs, de az egyik neve Adamus lesz az hétszentség :P 

Update: Megérkezve rájöttem, hogy valóban kicsit még félénk, nem olyan kis ragacs mint a mi Rozink, na meg Gizink, úgy kellett elkapni egy kis átfogdosása. Erő van benne bőven, olyan erős mint egy jobb ló :D És igazi kis gyurma :) 

Házfalon vakarózás


Ól alapanyagon döglés, az nagyon megy neki

És megvolt a kötelező ideg összeroppanás is, a helyi kisebbség néhány tagja ugyanis úgy döntött kecskét szeretne lopni, ezért napokig odajártak, Roziékat ki akarták csalni , és figyelték a házat. Az ügyből rendőrségi bejelentés lett, járőrözést erősítettek ( többet nem tudtak tenni) - ha minden igaz most fogdában vannak, ugyanis feltörtek egy házat , rajtakapták őket, aztán jó tesók módjára késsel estek egymásnak, na azért is bevitték őket. Reméljük nem látjuk errefelé őket többé.

Update: Hárman voltak - Az egyiket, az idősebbet még Pesten elütötte egy autó EZEN a linken olvashatjátok a történetét is. A másikat fogdába vitték gyilkossági kísérlet miatt amit a testvére ellen követett el.. A harmadikról pedig kiderült, hogy körözés alatt áll, ugyanis otthonból szökött..tehát most keresik. ( Bevalljuk, nem gondoltuk volna, hogy az a védelem, ami a ház és a kert körül van, ennyire hatékonyan fog működni :P)  

Viszont pont a fentiek apropójából döntöttünk amellett, hogy akárhogy is, de sokkal hamarabb kell a segéderő, mint terveztük. Így kezdtünk el örökbe fogadható  komondor után nézelődni. Lett is, jelenleg viszont nem tudjuk szegénykémmel mi lesz, ugyanis beteg lett, és úgy néz ki igen komoly betegsége van :( Bízunk azért benne, hogy felépül. - A dolog érdekessége az, hogy Poldi betegsége pont akkor derült ki, amikor a három tolvaj jómadarunk elintézte saját magát. Nagyon bízom abban viszont, hogy helyrejön.

Zsuzsa időközben megkapta álmai munkahelyét, én jómagam is épp ilyenre várok, ha összejön Zsuzsáék mellé költözöm kibérelve a szomszédjukba található kis házikót..megspékelve egy jurtával, legalább is így terveztem. Na akkor indulna be igazán minden :)

Lett egy nyulunk, egy bak, akit örökbe fogadtunk, már csak egy lányt várunk mellé, van is kiszemelt szintén ajándék nyuszi formájában, de ahogy tudunk vásárolunk is neki, szerintem irigylése méltó élete lesz, főleg amilyen kifutón agyalok neki jelenleg :P




Pár napja nézelődtem a hirdetések között és Orpington kakast kínáltak ajándékba, hát elhoztuk őt is. Pontosabban a párom hozta el , meg a nyulat is egy nap. Említettem már hogy micsoda pasi a párom? Néha én érzem magam hülyén, hogy mikre nem képes , és hihetetlen hálás vagyok neki azért, amiért ennyi mindent megtesz, igazából a kakast azt bizony én akartam mert "nekem gömbkakas kell és kész, és kávézás közben magam mellé veszem és vakargatom ő meg majd dörgicsél mellé". Szóval ezért kell :D És lett, már akartam egy ideje :)

Gömbi az -egyenlőre - kis árva kakaska,de azért nem kell félteni :D

Update: Gömbi az Orpington kakas nagyon aranyos, igaz nem lehet egyelőre még csak úgy felvenni, de legalább nem fél annyira. Az egyetlen probléma vele, hogy Felhő a délceg itáliaink tyúk közelbe érve gyepálja, ezért két lehetőség van: több tyúk, hogy mindenkinek jusson bőven, vagy csere alap. Nagyon kis szimpatikus jószág, ezért nem szívesen adom ki, főleg amennyit gürcölt vele párom. Mondjuk Gömbit sem kell félteni, láttam mit művelnek a kecskeól takarásában bizonyos céda tikokkal :D



S a végére hagyom a legörültebb dolgot, amit valaha eddig kértem. Anyukám jön haza Írországból, amit már alig várok..régen láttuk sajnos egymást, mert úgy hozták a dolgok, hogy nem tudtunk találkozni, de most jön és jó sok időre:) Kértem tőle valamit: hozzon nekem tenyésztojásokat, lebeszéltem egy ottani tenyésztővel a dolgokat, Cayuga kacsa tojások érkeznek hamarosan 24 db , ebből 12 keverve az ottani házi kacsával, és már találtam olyan embert is aki segít kikeltetni nekünk :) Rájöttem hogy ez lesz az új hobbim: ajándékba tojást kérek. Holnap már úton lesznek, anyukám is és a tojások is.


Cayuga kacsa: Nagy, szép, finom és cuki is egyszerre.

Update: A keltetés is végre összejött, bérkeltetésbe holnap reggel már keltetőbe kerülnek a tojások, 30 nap és kiderül mennyire érte meg :)

2014. május 19., hétfő

Ínhüvelygyuszi és Turulból jelentés

Amíg csak egy kezem van csuklóízületi gyulladás miatt, érje be mindenki ezzel a szösszenettel:


[2014.05.17. 20:27:37] Neyana: na a pipik alig akartak kimenni a karámból
nagyon tetszik nekik, az ól is, a kakas ott aludt:)
rendesen elfeküdt a szénában
a saját óljuk meg készül, holnap valszeg kész lesz
[2014.05.17. 20:30:33] Enech: na tényleg kakasnak van fura fejtartása azóta ?
[2014.05.17. 20:30:40] Neyana: nincs
[2014.05.17. 20:30:54] Enech: ki tudja nyújtani a nyakát ?
[2014.05.17. 20:30:59] Neyana: simán
[2014.05.17. 20:31:19] Neyana: tök normálisan viselkedik
[2014.05.17. 20:31:31] Neyana: csak van egy tyukica, aki nem hagyja
[2014.05.17. 20:31:35] Neyana: szerelmes bele
[2014.05.17. 20:31:53] Neyana: folyton csipked róla valamiket (megj: reméljük nem fog elfogyni a kakas)
[2014.05.17. 20:32:18] Enech: és a kakas ?
[2014.05.17. 20:32:32] Neyana: tűri :D (mazochista)
[2014.05.17. 20:33:05] Enech: hát akkor bizony az Univerzum nekünk teremtette oda azt a kakast :D (mire nem jó egy ferde nyak?)
[2014.05.17. 20:33:12] Neyana: Mazsola össze-vissza csókolgatja Bodzát (megj: Bodza a malac, formára Mazsola, a kutya élő hasonmása lehetne, avagy végre egy formabéli is van a tanyán)
[2014.05.17. 20:33:23] Neyana: fülét farkát nyalogatja (reméljük a malac sem fogy el)
[2014.05.17. 20:33:41] Neyana: a másik kettő nem hagyja magát, csak kerítésen keresztül
[2014.05.17. 20:34:22] Enech: ja már mazsola bejárós lett ? :D
[2014.05.17. 20:34:24] Neyana: igen, szerintem is minket várt a kakaska
[2014.05.17. 20:34:36] Neyana: persze, velem együtt bejöhetett
[2014.05.17. 20:34:41] Enech: ^^ (ez azt jelenti örülök, amiért nem kell senkinek sem hallgatni többé Mazsola fogfúró hangú izgatottságát)
[2014.05.17. 20:34:48] Neyana: így sokkal hamarabb barátkozik
[2014.05.17. 20:34:50] Neyana: :) (szintén azt jelenti)
[2014.05.17. 20:35:24] Neyana: a kis kani az mondjuk adott neki egy tockost :D (Ja a konkurencia, Mazsola lány létére egyébként imádja végigszekszuálni a macskaállományt néhanapján, most már malac is van)
[2014.05.17. 20:35:46] Neyana: a két koca meg egymást harapdálja
[2014.05.17. 20:35:56] Enech: :D
[2014.05.17. 20:36:05] Neyana: most már viszont mindenki tojhat
[2014.05.17. 20:36:29] Neyana: mert a kecskék is meg a malacok is ettek tojótápot :D (Kecskefészek?)
[2014.05.17. 20:36:34] Enech: basszus :D
[2014.05.17. 20:36:47] Neyana: a kazánház ugyanis remek hely :D
[2014.05.17. 20:37:53] Neyana: a karámot is kitakarítottam, másfél talicska pisis-szaros füvet hordtam ki, de a malacok annyíira kíváncsiak voltak hogy mit művelek a kuckójukban, beszarás volt

Tehát: malac, kecsketojás előrendelhető, ugyanitt édi mecsebek is várják gazdájukat :D

2014. május 15., csütörtök

Tikok és egyéb állatfajták.

Ahogy ígértem jön a beszámoló erről az őrült hétvégéről is.


Tehát röviden. Miután a malacok megfuttattak minket csak másnap kaptunk tőlük szívbajt, ugyanis kitúrták magukat a karámból a SZOMSZÉD elhagyott és kerítés nélküli telekre, ahol békésen szundítva találtunk rájuk a kerítés oda eső tövében. Ezt azt hiszem már leírtam, hála az égnek egyre kezesebbek, utána már eszük ágában sem volt kiszökniük, és kapott a karám is plusz erősítést. Mára már boldogan csóválják a farkincáikat, ha meghallják a gazdi hangját :)


Rettegő malacokból, boldog malacokká vedlettek :) 

Vacsi

A csajokhoz kedden reggel érkezett egy pasi is ő színtiszta csüngőhasú , pillanatok alatt otthon érezte magát, örömmel "kóstolgatta" a lányokat és bizony meg volt az első disznólkodásuk is, amibe mi magunk is belepirultunk. Hál Istennek ezek még csak gyakorló próbálkozások, és második ivarzásig semmiképp nem hagyjuk őket egybekelni , mert az bizony nem szerencsés:) Képek később külön postban, mihelyst megtalálom az áttöltő kábelt.


Hétfőn reggel hoztuk a tyúkokat, erről egy külön postot is fogok eszkábálni, mert nagyon fontos dologra világított rá ismét minket a fiatal tyúkok helyzete. Üzemi módon voltak tartva, ezért szerencsétlenek elég alul öltözötten érkeztek, majdnem kopaszon, tépett tollakkal, nem szép látvány és borzasztóan riadtak és stresszesek voltak. Aminek örültünk az az, hogy Zsuzsáéknál a lehető legboldogabb tyúkokká fognak cseperedni, ami azt illeti olyan jó baromfi udvart hoztunk össze, hogy szívesen lennék tyúk is Turulvölgyében.

Beszéljenek a képek:


A tikok első sétája, természetesen pont a legrandább részhez voltak képesek tömörülni. A képen Felhő ( Vagyis Kukorinca Jancsi Felhő) a kokas, aki a valóra vált álmom róla egy külön postban többet :) 


Ideiglenesen ide voltak bezárva, hogy nyugodjanak, és hogy mi is nyugiban befejezhessük a baromfiudvar utolsó simításait, ami azt illeti estére jelenleg most is ez a szállásuk, mert a folyamatosan zuhogó eső miatt egyszerűen képtelenség az ólat befejezniük Zsuzsáéknak :/

Ez a nagy katyvasz a komposzt domb egyébként, direkt módon a baromfi udvar részévé tettük, hogy a tyúkicák kedvükre kapirgálhassanak. Az a fóliás valami a malac- lak hátsó oldala. A tégla rakást szándékosan ott hagytuk, kárt nem okoz nekik, ha meg kell kéznél lesz.

Mazsola teljes izgalomban bámulja a tyúk állományt, melynek kapuját most ideiglenesen ezzel a ráccsal oldották meg Zsuzsáék.

Tépett, üzemből szabadult tyúkok..nem vagyok benne 100% an biztos, hogy betartották az Eu s jogszabályokat, ha ilyen állapotban kerültek eladásra. Hóka fehérek voltak az idegtől, ugyanis ilyenkor a tarajuk és a lábuk elfehéredik, itt már a másnapi állapot látható, amikor azért már kezdte felvenni a tarajuk legalább ezt az enyhe rózsaszín állapotot. Elképzelni nem bírom, hogy ezek az állatok min mehettek keresztül. :( 

Igazából még a mai napig nem mernek kimenni a nagy térre, melynek fotója alább látható. Óriási udvar várná őket, kapirgáló dombokkal, pipacsos legelővel. 

Ez vala a tyúkudvar, ahová később a malacok és nyuszik is kijárást kapnak majd ( illetőleg a kecskék is de nekik lehet magasabb kerítés kell azt hiszem..) Durván olyan 2-300 négyzetméter terület áll rendelkezésükre:) 

Szerintem életük első kapirgálásai, vagyis ismerkedés a fűvel..

Felhő az én kis itáliai kakasom :) 

2014. május 11., vasárnap

Esik....



Be akartuk ma fejezni a hiperszuper baromfi udvar lekerítését, ahol a malackák és a baromfiak együtt élik boldog életüket, meg minden. De ma közbeszólt az eső, ezért tehát visszatértem a gép elé vidéki címke álmodozásra.


Kecsóink Rozi és Gizi így viselik az időjárást, szőnyegen heveréssel az eresz alatt.

Jól látjátok, a hordó túloldalán Nékó, a kecskepásztor osztozik kecskéink nehéz sorsán. 
Malacaink ( akik még nem kaptak nevet) pont tesznek arra, hogy esik, fark csóválva mászkálnak a karámban, nem hajlandóak bemenni a fedett ólba. Onnan most nem teszek fel képet, mert nincs eresz és elázik a gép.


Én meg valami ilyesmiken töröm most a fejem, na meg az egerem:


Szerkesztés alatt...
Kiegészítés:

Malacok az esőben etetés közben, végre már nem csak a sarokban remegve rémüldöznek, hanem hajlandóak fark csóválva mozogni is.


Estére már nevet is kaptak: Turulvölgyi Bodza és Áfonya :) 

2014. május 10., szombat

Gizi az új lakó

Ma délelőtt ismét új lakó érkezett Turulvölgyi Gizella személyében. Eredetileg egy lógófülű búr keveréket vártunk, de egy jó ismerős (akitől a bakot hozzuk majd) jobbnak látta inkább őt elhozni, hiszen fajtára és természetre is sokkal kedvezőbbnek találta. Ő hozta ugyanis el hozzánk a kicsit, így nem kell kocsiztatnunk, meg fuvart keresgélnünk. ( Említettem már hogy ideje lesz beszerezni egy kocsit? :D)



Íme:

A fotó színe most elég nyomi lett, mert sikeresen valami hideg tónusra állítottam véletlenül, de eredetileg Rozi fej és fejszín, szánentáli testtel. Akkora mint egy fél macska, pedig idősebb megboldogult Döminknél, viszont amilyen kicsi, annyira életrevaló egyéniség. Szerintünk vele nem lesz probléma, legelőn volt már jó ideje, és már az anyukától is külön lakott. Döméről azért ez nem volt elmondható sajnos és erről minket nem tájékoztattak akkor sajnos.




Így játszottak szinte egész délután, amikor elengedtük őket. Sajnos amíg nincs körbekerítés, addig felügyelet mellett, mert mindenhol veteményes és ínycsiklandó eper, na meg több friss zöldség hajtás várná őket. Így is lelegelt Rozi már egy részt természetesen, mert mért ne.


Ez pediglen Rozália híres neves külön bukfenc száma. 


Halkan megsúgom ma a malacok kiásták magukat a karámból és a szomszédban találtunk rájuk, amint békésen horpasztottak a karám kerítése mellett...... Nagyon lassan becserkészve és egy zöldségesládát rájuk rakva sikerült őket Attilának befognia ( ez külön bravúr volt komolyan), de azért mindenkinek megállt egy pillanatra a szíve, ugyanis a szomszéd telek elhagyott...kerítés meg gyakorlatilag nincs. Ez után ismét őrült lyukfelderítés és foltozás következett. Ha megszoknák az ólat nem lenne gond, de egyenlőre még haza akarnak jutni...reméljük rájönnek hamar, hogy milyen tök jó helyük van:) Gondoltam, hogy ehhez rajzolok egy vicces malacos illusztrációt ( mert amúgy grafikusként illene ilyenekkel dobálózni) de túl fáradt vagyok azt hiszem hozzá. Ígérem lesz ilyen is majd. 

Holnap folytatódik a baromfiudvar építés, a fiúk már ráálltak az ügyre, erről holnap sok sok kép lesz. 


2014. május 9., péntek

Tanya fitness, első lépés: Végy legalább két malacot.

Ma megérkeztek a már régen kinézett malacok. Két választási csüngőhasú kocát hoztunk Csömörről, kiknek apukája egy nagyon jóvágású félig csüngő félig vaddisznó.


Ez a disznólkodás valahol ott kezdődött, hogy vagy egy-két hete Zsuzsáék közölték, kinéztek maguknak két malacot, de Csömörön van. Mi meg ugye lazán közöltük, hogy óóó igen elhozzuk, úgy is jönnénk le, Pesten vagyunk simán "ledobjuk". Ezzel eddig nem is volt probléma, sőt a lehozatal is békésen zajlott. Elindultunk Csömörre, találkoztunk a gazdákkal - akik egyébként nagyon szimpi tanyatulajdonosok- nagyon sok jófej állattal. Simogattunk Jersey tehenet is :) Néztünk messziről kameruni bárányokat, kaptunk pár jó tanácsot és befogták nekünk a két malackát is. Ekkor még nem számítottunk arra, hogy ma futni fogunk....méghozzá nem is keveset és nem is egyszer....na de erről alább.

Jersey tehén simi :) 
Útközben a két malacka a zöldségesládát tökéletesen belakta. Ám a súlyuk is megvolt bőven. Párom karja bánta, én csak asszisztáltam a dologhoz :P Azt mondta úgy is erősödnie kell.... mindenesetre azért Csömörről Csörögre HÉV-el és busszal nem semmi küldetés malacot szállítani. Először is meg kell küzdeni az érdeklődőkkel: nem egy megállónál körülálltak minket és gyermeki csodálattal bámulták a csendesen alvó malackákat ( Hál istennek végigaludták az utat). A drágám ezt kihasználva készségesen kiselőadást tartott mindenkinek a csüngőhasú előnyeiről, és ahogy ő szokta mondani "így kell ki....szni az állammal", na persze ezt csak poénból teszi mindig hozzá, bár van benne igazság, hiszen ha mindenki tartana otthon állatot nem kéne annyit kajára költeni. De ez most más téma.

Összességében békésen utaztunk, de azért megtanultunk közben is és utána is pár dolgot. Például azt, hogy a malac az ugat is. Egyszer véletlenül felébredtek, és ennek nagyon nem örültek. Az egyik vadul nekiugrott a kiszökésüket gátló műanyag hálónak és közben ugatott...... UGATOTT. De nem csak ugatnak, hanem kattognak és röfögés helyett böfögéshez hasonló hangot adnak ki. Tehát a malac tulajdonképpen tényleg olyan, mint egy kutya....mondjuk egy merevlemez hibás kutya ( Attila szerint).

Út közben..

Aztán megtanultuk azt is, hogy muszáj lesz kocsit szerezni előbb-utóbb, mert állatot szállítani buszon és vonaton nem egy leányálom :) Eddig bevallom sosem hiányzott az autó, egyetemistaként tök jól elvoltam a vonattal , Metróval meg a többivel én is, meg párom is. Most viszont egyre inkább érzem a hiányát, tehát kocsi mindenképp kell majd idővel.

A malac az egy egészséges állat....

Mikor megérkeztünk módunkban állt megtanulni azt is, hogy mennyire édesen alszanak összeborulva a karámban, ahonnan Rozit kiköltöztettük, ő kapott egy sokkal tágasabb ólat ( egy sosem használt budiból). Malacék pedig megkapták Rozi helyét és karámját. Örömmel konstatáltuk az első órában, hogy nem fognak kiszökni, tele vannak minden földi jóval, van széna, friss zöld, minden. Gyönyörűen ágyazott óllal, teljesen jól meglesznek. Igen ám, csak nem számoltunk azzal, hogy ők még ugye nem éppen szelídek. Elég volt egy erősebb mozdulat és hopp..már rohantak is ki a karámból, azonnal megtalálták a karám egyetlen gyenge pontját, amit nem győztünk már javítani, az a pont pedig a karám sarka. Tudni kell ugyanis azt, hogy a vesszőkerítést nem véletlenül készítették őseink kör alakúra. Ez nagyon fontos tudnivaló, ha valaki ilyet szeretne, mindenképp sarkatlannak kell lennie. Mi is keményen megtanultuk a leckét, továbbá azt is, hogy kecskének csak másfél méternél magasabb szövés ajánlott, simán kiugrik az alacsonyabb felett. Malacnak pedig nem ajánlott ily módon a sarok.

Az a két kis izé a malac a sarokban, akkorák mint két nagyobb macska. Ekkor még békésen pihentek, szinte hallom ahogy megbeszélték a dolgot "-te figyelj, rápihenünk, aztán este elhúzzuk a csíkot ezektől az eszementektől"


A fentiek örömére tapasztaltuk meg azt, hogy az ezer négyzetméteres kertben hogy rohan röfögve a jövőnk, jobbra az egyik, balra a másik. Több mint fél órán keresztül loholtunk utánuk, míg ők nyílsebesen vágtáztak a legprofibb taktikai irányváltoztatásokkal, keresztül és kasul a kertben. Én a kapunál álltam végül, egy nagy fehér zászlóval, hogy elijesszem őket a kert egyetlen szökésre alkalmas pontjától, ami a kutyák által kiásott alja és enyhén ferde oldala ( holnap helyre hozzunk azt hiszem). Ha kijutnak az útra akkor annyi..sosem fogjuk meg őket...borzasztóan aggódtunk emiatt. Zsuzsa a karámnál állt lesben, a fiúk pedig őrült sprintben vágtáztak a szélsebesen süvítő malacok után. Remélem ezt a képet mindenki el tudja képzelni maga előtt, egy olyan laza este 8 felé eső időpontban :D Aki láthatott minket kívülről, biztosan nagyon furán nézhetett ránk, ahogy én állok egy zászlóval, két ember meg kerget egy valamit, ami nem látszik ki a fűből, és közben megy az ordítozás "hol van?? Láttátok?! Ott van előtted!! Fogd meg!" Persze, hogy ne legyen egyszerű ez az egész, mikor nagy nehezen megfogták őket a fiúk, a malacok szélsebesen megszabadultak újból tőlünk, így tehát ismételten kezdődött elölről a vadászat, csak hogy biztosan ne legyen gond az éjszakai alvással:)

Versenymalac? Fiatalon garantáltan!

Azért hál Istennek még a teljes sötét éjszaka beállta előtt meglettek, mindketten élvezik most a bezárt ól kényelmét, holnap áttervezzük és erősen átgondoljuk azt a karámot, úgy tűnik csirkehálóval lesz kiegészítve, a legközelebbi vesszőkerítést pedig extra sűrűre készítjük és biztos, hogy kerekre.

Tehát a mai nap legnagyobb tapasztalata az hogy: 

- a malac egy nagyon egészséges állat, hiszen kifejezetten fogyaszt: aki meg szeretne szabadulni pár felesleges kilótól, annak ajánlok minimum kettőt a kertbe, napi egy kiengedésük és "begyűjtésük" hihetetlen csodákra képes! A malac tehát karbantart, javítja az állóképességet, tökéletesíti a reflexet, focistáknak gyakorlásra pedig erősen ajánlott. 


Holnap jön a lógófülű kecskeleányzó. Korán kelés lesz, aztán baromfiudvar készítés, ahol a malacok és a tyúkok egy teret fognak kapni ( ez lesz még egy külön történet szerintem :D) Folytatódik a veteményes ásás, ugyanis már kis regényt lehetne írni a kiültetésre váró palánták fajta és mennyiség listájából ráadásul a még 5 fajta paradicsom mellé én is hoztam vagy 5 öt (lesz ígérem paradicsom teszt is ) ,és azt hiszem valami 30-40 fajta zöldség fog idén teremni, ha minden jól sül el és Rozi nem dézsmálja meg őket, mint ahogy néhány napja.



2014. május 8., csütörtök

Összesítés a következő napokra

Tehát....holnap megyünk 2 db vaddisznó csüngőhasú keverék választási lány malacért.

Szombaton jön a gödölye kecskegida házhoz, közben valamelyik nap a közelből beesik egy kan csüngő malacka is....


Hétfőn: baromfi nap: egyik oldalról jön 10 fiatal tojó tyúk, másik oldalról hozzuk a napos gyöngyit, csibét, kacsát, libát.


Közben végig baromi korán kell kelünk, mert be kell fejezni az ólakat, előkészíteni még jobban a terepet.



Beindult az élet...itt Turulvölgyében :P

Sok kép és bejegyzés fog születni a napokban szerintem.


Addig legyen elég egy ilyen, csak úgy :)

2014. május 6., kedd

Platty hangulat, csiga háború, bosszú és kecskevárás.

Valami orbitálisat szerettem volna írni, de hazajöttem Pestről egy hét után és az fogadott hogy a konyhakert NÖDIKtől szerzett salátáit, a céklámat, a kapromat mind lerágta a rohadék csiga ( már bocsánat) ennyire még sosem szaporodtak el, ezért eddig békésen megvoltunk, de az enyhe tél nekik - is - kedvezett. Én kis naiv meg abban reménykedtem, talán megvárják míg hazaérek és kihelyezem a sörcsapdákat, hát nem így lett. A frissen kiültetett paprika palántáimat is egy kivételével mind lerágták, ezért bosszú hadjáratot indítottam és először hisztérikusan nekiálltam az ágyás köré helyezett rőzsék alatt felgyűjteni őket. (A rőzséről és előnyeiről részletesebben később - a lényege hogy odavonzza a gilisztákat, a pókokat és sok egyéb hasznos állatot, mellette meg nem tapiskol az ember térdig a sárban hiszen rajta mászkál, nagyon jól is mutat, alatta a föld komposztálódik, sajnos a csigákat is egybe gyűjti de legalább könnyű őket összeszedni, lehet vele emelt ágyást is készíteni - saját találmány, ha belegondolok mindent leírtam, ehhez nem kell útmutató, de majd teszek fel képeket ) na zárójel bezár. Tehát összeszedtem egy valag csigát kézzel.

Aztán, hogy elégtételt szerezzek a sérelmemen és a káromon, vetettem velük egy forró fürdőt. Sajnálok egyébként minden állatot kinyírni, de per pill sem fekete szeder levél, sem felesleges paradicsom levél nem állt rendelkezésemre ide s tova, ráadásul annyian voltak, hogy attól féltem ezt a tömeget már az állatbarát házi praktikák sem tartják vissza.
A napot sör csapdák kihelyezésével töltöttem, az éjjelt pedig azzal, hogy még egyszer végigmentem a kertünkön, hogy kézzel is beszüreteljem a csigákat. Így is másnapra a 4 kihelyezett csapdában üvegenként legalább 15-20 vesztébe rohant részeges meztelen csiga ( főleg ugye spanyol) teteme fogadott. 


Csigahalom olyan 3 méternyi rőzse alól.


Így telt tehát az itthon töltött idő, vagy épp esős idővel. Nem is haladtam nagyon kint, annak örülök hogy a csiga és a paradicsom nem barátok, ezért talán innentől kezdve már megszűnik a csigavész, hiszen annyi palántám lett, hogy minden szegletben paradicsom fog virítani. 

Csütörtökön viszont ha minden jól alakul hozzuk a malacokat. szombaton meg házhoz jön egy másik kecsó is. Már várom a nagy, logófülű leányzót. :) 

2014. május 3., szombat

Tervezzünk jövőt!



Egy lehetséges munkaajánlat hatására nekiláttam "gyakorolni" a vidéki stílusú címketervezést, meg hát ugye a leendő/épülő tanyánkról mi is sok mindent szeretnénk forgalmazni de azt stílusosan és még megfizethető áron. Nem volt könnyű ráállnia a kezemnek a letisztult, pasztell színekre és formákra, hiszen korábban nem igazán rendeltek tőlem ilyesmit. Mégis valahol már régóta vágytam ezekre a harmonikus, önmagában historizáló régies darabokra. Lelki szemeim előtt gyakran ugrottak be ilyen képek :) Mai modern szóval egyébként ezt Vintage- nak nevezik, ami számomra borzasztóan idegen kifejezés, hiszen már nagyon régóta használják a régi békebeli formákat új köntösbe burkolva, nem nagyon értem, hogy miért kellett ennek ilyen szót adni. Tehát én inkább maradok az antikolt, vagy régies megnevezés mellett, közelebb áll hozzám.

Először azonban mint felelősségteljes grafikus muszáj említést tennem arról, hogy a címke és a megfelelő logó mennyire nélkülözhetetlen és fontos szempont egy háztáji terméknél is ( főleg ott) Sokan elhanyagolják ezt a lépést, mondván, hogy "óóó minek az, úgy is megveszik, ha jó" Pedig ez nem mindig van így.

Egy termék logója és címkéje mesél: mesél a készítőjéről, annak szellemiségéről és nem utolsó sorban megismerhetővé, jellegzetessé tesz egy-egy terméket. Egy vásáron például nagyon is lényeges szempont, ha a vásárló a sok élmény mellett emlékszik ezekre a formákra. Az emlékezetébe vésődik az ízléses címkével ellátott szappan/tejtermék/kézműves áru stb. és a legközelebbi vásáron automatikusan keresni fogja...nem csak az embert, hanem a címkét is, hiszen erről ismeri fel a terméket. Ha pedig meg volt elégedve a vásárolt termékkel, később is a jellegzetes logó ,vagy címke alapján fogja keresni azt, a piacok standjain vagy az üzletek polcain. A címke tehát egy hatásos reklám, a JÓ címke pedig aranyat ér.

Mit is ad tehát egy jól tervezett címke/logó/csomagolás nekünk?

- megismerhetőséget
- kitűnést/feltűnést a többi hasonló termék között
- a minőség ígéretét a vásárlónak
- egyedi csak ránk jellemző küllemet, ami által minden termékünket megismerhetik
- viszonteladói lehetőséget, hiszen egy igényes terméket sokkal szívesebben árul bárki a polcán
- és még lehetne sorolni

Egy jól megválasztott design, igazi kincs a vásárlók szemében is
A jó címke ugyanakkor beleég szó szerint az ember retinájába. A termék jellegéhez igazítva pedig egy olyan harmóniát kölcsönöz a portékánknak, amire egyszerűen jó ránézni...amire pedig jó ránézni azt sokat/sokáig nézegetjük, amit pedig sokáig nézegetünk arra emlékezni fogunk :) 
Az ember alapvetően úgy van összerakva, hogy automatikusan a harmonikus összeállításokat kedvelje. Ez az összhang mindig minőséget ígér. Pontosan ezért olyan népszerű a kézműves termékeknél. Egy Tesco, vagy egy Aldi harsogó színeket használ, hiszen jól észrevehető, mégis színeivel nem a minőséget és a hagyományt követi.

A jó címke, és a tökéletesen megválasztott terméklogó tehát igenis nagy jelentőséggel bír, jóval több vásárlót vonz és sokkalta több felületen jelenhetünk meg vele.

Lélektani szempontból pedig a vásárlót a tökéletes logó, címke és csomagolás visszarántja abba az idillikus állapotba, ami elvesztett, hiszen nem csak a terméknek, hanem a csomagolásának is örülni fog, nemcsak használati vagy étkezési termékként fog rá tekinteni, hanem díszként, ami egyben az otthonát is felöltözteti.



Szó, ami szó: A jó címke és logó egy valóságos kincs az eladónak és a vásárlónak is

Visszakanyarodva:

Nekiláttam tehát ihletődni, egyik részről a remélhetőleg leendő főnököm által küldött képekből, más részről pedig saját gyűjtésből. Ezekből bemutatok pár darabot, mert érdemes ihletődni.


Itt van még pár:

Mondják, hogy néha a kevesebb több, ezeken a címkéken pedig inkább a kevesebb több egyensúlya figyelhető meg.


Ez már egy kicsit modernebb hangolású változata, inkább tipikus kedves, vidékies, mint konkrétan antik hangulatú.




Az én próba darabjaim pedig így néznek ki ezek hatására. Figyelem (!) ezek még csak az első próbálkozásaim és terveim, természetesen egyelőre próbanevekkel:



Ez készült legutóbb, azért már igyekszem hangolódni a természetes színekre :) Itt már a mintát is kicsit finomabbra terveztem, habár még tudnék - és fogok is- rajta csiszolni.  


A közvélemény kutatás szerint inkább kecskés kozmetikumoknál befutó és ha belegondolok valóban...
Magán a mintán mindenképp változtatni fogok, hiszen ez a népies ciráda jelenleg egy gyorsba összecsapott változat, a kifinomultság pedig akárhogy is nézem sok időt vesz igénybe. 

És a kedvenc végeredmény, Rozi bunda színét használtam, és ez a roziszín tökéletesen passzol :) 

Rápróbáltam egy üvegre a kéket, azért nem olyan rossz ahhoz képest, hogy első darab na ( önvállveregetés) 


Egyenlőre ennyi, hozzáteszem két gyomlálás/palántázás/ ültetés között azért még fogok jelentkezni pár magam által álmodott tervvel :)


-Enech-